PKN
Protestantse Gemeente Assendelft
 
Beleidsplan Beleidsplan

Protestantse Gemeente Assendelft


BELEIDSPLAN  2015 - 2025

Elke vier jaar stelt de kerkenraad, in en na overleg met de gemeente, een beleidsplan op. Nu hebben we voor tien jaar gekozen.
Voor u ligt het plan voor de periode 2015 - 2025

Inleiding

Intentieverklaring                                                                                                                   
Wij zijn gemeente van Christus en trachten dat gestalte te geven door op vierende en creatieve wijze:                                                                                                                                                                           * een gastvrij thuis te zijn, plaats van respect en vertrouwen, hulp, solidariteit en ontmoeting;                    
 * al lerend uit de Schrift en ons bewust van de traditie, een weg te zoeken voor heden en toekomst;
* onze maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid vorm te geven;                                        
 * verbinding te zoeken met het geloof dat God niet laat varen het werk van Zijn handen.
 
Het beleidsplan bestaat uit  twee delen :
Allereerst een beschrijving van onze gemeente, wie zijn we ?
Vervolgens een beschouwing over kerk-zijn vanuit de aspecten vieren, leren, dienen en ontmoeten.


ad 1: Beschrijving huidige kerkelijke gemeente

Burgerlijke gemeente  :
Assendelft was tot 1974 een tamelijk welvarend dorp met circa 9.000 inwoners, waar de afstand tussen gemeentebestuur en burger klein was. In 1974 zijn zeven gemeenten, waaronder Assendelft, samengeklonken tot één burgerlijke gemeente Zaanstad( 145.000 inwoners). Voor Assendelft en de overige deelgemeenten betekende dat  de schuldenlast van, met name, Zaandam ging drukken op alle burgers van Zaanstad en het zwembad dat enkele jaren later aan renovatie toe was, werd opgeheven. De gemeenteraad kwam op afstand, letterlijk en figuurlijk en had niet veel compassie met gewoonten en gebruiken van de afzonderlijke dorpen. Assendelft is bovendien de voormalige gemeente met de het grootste oppervlak( veel opcenten) en ligt het verst van Zaandam verwijderd. Het gemeentehuis werd gesitueerd in Zaandijk, maar recent is er een nieuw gemeentehuis gebouwd in Zaandam. Mede door de Vinex-wijk Saendelft ( 5000 woningen vanaf 1996) is het aantal inwoners fors toegenomen maar door de locatie van Saendelft in het uiterste Noorden van Assendelft, inclusief een winkelcentrum, een soort tweedeling ontstaan, die overigens niet tot problemen leidt. Het oude Assendelft heeft zijn dorpse karaker grotendeels behouden en veel activiteiten vinden plaats op  en rond het kerkplein, waar ook het voormalig gemeentehuis is gevestigd en A3, het buurtcentrum. Het verenigingsleven is uitgebreid en kent veel facetten, van Historisch Genootschap tot Sportvereniging, van Vrouwen van Nu naar leeskringen.
 
Het aantal kerkleden vanuit de Vinex-locatie is gering van omvang, ondanks inspanning van de kerken uit Assendelft en Krommenie.  
 
Samenstelling van de Protestantse Gemeente Assendelft
Per 1 januari 2015 omvat onze gemeente 134 pastorale eenheden
Het totale aantal ingeschrevenen is 255

Onderstaande overzicht geeft inzicht in de samenstelling hiervan:
Vernieuwen

 
leeftijd    belijdende leden    doopleden    Overigen    totaal    %       
  0-20 jaar        34    18    52    20,4       
21-40 jaar    11    15    4    30    11,8       
41-65 jaar    38    34    28    100    39,2       
65 en ouder    56    8    9    73    28,6       
Totaal    105    91    59    255        


Onze gemeente heeft een kern van ca.50 actieve leden, die regelmatig de kerkdiensten bezoeken, maar zich ook uitermate inzetten voor het gemeentewerk en kerkgebouw. Verder zijn er ca. 30 betrokken leden, die af en toe  de kerkdiensten bezoeken, deelnemen aan het groot-huisbezoek  en  hand en spandiensten verrichten.


Kerkgebouw

Ons huidig kerkgebouw is in 1894 gebouwd. Eerder had op deze plaats een kruiskerk ( Odulphuskerk)  gestaan, daterend uit de Middeleeuwen( 1452), waarvan het interieur meerdere malen door Pieter Jansz Saenredam (1597-1663) is geschilderd. In 1842 is deze kerk wegens bouwvalligheid gesloopt. Een kleiner gebouw werd op dezelfde plaats gebouwd. Deze kerk is in 1893 door een brand verwoest. Een jaar later werd de huidige kerk als godshuis weer in gebruik worden genomen. Door het drastisch verminderde aantal gemeenteleden, werd dit gebouw te groot voor het houden van kerkdiensten.
In 1962 vond een verbouwing plaats. De orgelzolder werd vergroot, het Bakker & Timmenga orgel uit 1895 werd over een afstand van zeven meter verplaatst en gedraaid en achter het orgel werd een muur geplaatst. Na deze unieke klus konden de erediensten op de orgelgalerij gehouden worden. De rest van het gebouw werd vanaf die tijd verhuurd aan Flentrop Orgelbouw te Zaandam. Ook is er gelegenheid tot opbaren van overledenen. Het kerkhof is eigendom van de Hervormde Kerk en fungeert als openbare begraafplaats.
 
Wij zijn een eigentijdse gemeente met aandacht voor traditie, die we graag vertalen naar onze eigen tijd.
Na 1945 groeide de gemeente van een tamelijk vrijzinnige gemeente naar een wonderlijk mengsel van hervormd, gereformeerd, orthodox, vrijzinnig, progressief, politiek links en rechts, behoudend en voortvarend. Dat heeft vooral te maken met de uitbreiding van Assendelft dat tot de zestiger jaren vooral een agrarisch dorp was. Door de aanwezigheid en uitbreiding van de industrie in de Zaanstreek en de IJmond (Hoogovens) veranderde het dorp van karakter. Het breidde zich bescheiden uit en steeds meer mensen, niet afkomstig uit de Zaanstreek, maakten deel uit van de kerkelijke gemeente. In het algemeen heeft deze verscheidenheid geen problemen gegeven  of tot diepgaande verschillen geleid op kerkelijk terrein. De samenwerking tussen Hervormden en Gereformeerden, de Gereformeerden kerkten in Krommenie, kwam rond 1970 op gang en  groeide door de jaren heen tot een federatief verband dat in 1983 startte en  zijn beslag vond in de vorming van de Protestantse Kerk Assendelft in 2006.

Ad 2: visie op kerkzijn
Onze missie is zorg dragen voor een levende en levendige gemeente die voor mensen van alle leeftijden een vindplaats van inspiratie is. Vanuit de intentieverklaring willen we een gastvrij huis zijn, een herberg en een bron waaruit mensen kunnen putten. Een plek om te vieren, dienen, leren en ontmoeten.

Vieren
Elk zondagmorgen vindt de eredienst plaats.
Twee ambtsdragers vervullen bij toerbeurt  iedere zondag een aantal vastgestelde taken. Per jaar wordt 7 keer het Heilig Avondmaal gevierd. Tijdens de Stille week zijn er diensten op Witte donderdag, Goede vrijdag , Stille zaterdag.
Af en toe is er een Thomasviering of een zangdienst. Jaarlijks wordt de startzondag, de oogstdienst en de laatste zondag van het kerkelijk jaar gevierd. In de liturgie is aandacht voor stilte, kaarsen, liturgische bloemschikking ( Advent en 40-dagen tijd). De dienst is gericht op bijbeluitleg en verdieping.
De predikant verzorgt doopdiensten; bereidt deze voor met de ouders en de wijkouderling. Dat geldt ook voor huwelijks- en uitvaartdiensten. Ook daarbij is de wijkouderling betrokken. Wij nemen elke vraag op dit gebied uiterst serieus
Kinderen in de basisschoolleeftijd vieren een deel van de dienst samen met de overige gemeenteleden. Voor het gebed van de Zondag en 1e Schriftlezing gaan de kinderen naar een eigen ruimte met een eigen verhaal en vormen van creativiteit.  Gewerkt wordt met het rooster Kind op Zondag. De leiding van de Kinderkerk komt enkele malen per jaar bij elkaar voor training en het bespreken van projecten.
Voor de allerkleinsten is er wekelijks oppas tijdens de kerkdienst.


Muziek
Samen zingen en genieten van orgelspel  tijdens en na afloop van de eredienst vormt een wezenlijk onderdeel van de dienst. Cantate Deo is het kerkkoor dat geregeld ( circa 5x per jaar) medewerking verleent aan de diensten, in overleg met de predikant. Het Bakker& Timmenga orgel geniet enige vermaardheid in de Zaanstreek.

In samenwerking met een aantal kerkelijke gemeenten wordt 1x per maand een Taizé-viering georganiseerd in de deelnemende kerken.

Speerpunten
Diensten voorbereid door anderen dan de predikant: ouderen, jongeren, gezinnen;.
Ouderen nadrukkelijk betrekken bij de diensten ( ophaaldienst, koffiedrinken) ;
De predikant verzorgt 2x per maand de eredienst..
Contact zoeken met scholen ( alle) met een aanbod van ‘kerkenpad’;
1x per kwartaal een kinderdienst te organiseren in samenwerking met de
Kinderkerk en zo mogelijk kinderen van de twee basisscholen voor    
christelijk onderwijs; .
In 2019 bestaat ons kerkgebouw 125 jaar. We beraden ons bijtijds op een viering daarvan als feest, samen met het dorp;
We streven naar een nieuw musicalproject i.s.m.de Raad van Kerken

Dienen
Het college van Diakenen neemt diverse zorgtaken rond de eredienst op zich. Zij verleent maatschappelijke hulp aan (individuele) personen dichtbij en ver weg.

Speerpunten
De diaken is betrokken bij de voorbereiding van en het uitdelen bij het Heilig Avondmaal en zorgt dat iedereen hieraan kan deelnemen. Het Avondmaal wordt 7x per jaar gevierd;
De diaken is betrokken bij de voorbereiding van de oogstdienst en het uitdelen van de fruitbakjes;
De diaken verzorgt de informatie over de diaconale collectes en de afdracht daarvan;
De diaken biedt hulp aan mensen die geen of weinig andere helpers hebben door financiële steun, verwijzing naar hulpverleningsinstanties en organiseren van de klussendienst;
Eén diaken neemt deel aan de netwerkgroep ouderen om zo op de hoogte te blijven van de activiteiten van de verschillende organisaties rondom ouderen in Assendelft.

Leren
Binnen de Raad van Kerken (www.overdeheg.come2me.nl) is er regelmatig een divers aanbod van leerhuis-en informatiebijeenkomsten. Het ligt in de bedoeling gemeenteleden aan te sporen daaraan deel te nemen. In elke aflevering van het kerkblad zal de website en eventuele activiteiten vermeld worden;
In Zaanstreek Noord buigen de predikanten zich over een vorm van jongerencontact. Als gemeente volgen we die plannen en sluiten ons zo mogelijk aan; Westzaan enz
Zaanse jongerenavonden : op steeds wisselende locaties georganiseerd voor 18-25 jarigen met maaltijd en gesprek. Wij wijzen onze jongeren daarop via de email (info : cvisser1@live.nl) Het ligt in de bedoeling dat de scriba deze uitnodigingen ontvangt.

Ontmoeting                                      
Het pastoraat aan gemeenteleden is een belangrijke taak van de predikant. Tijdens crisismomenten, voorbereiden huwelijk, doop en belijdenis en op verzoek worden er pastorale bezoeken afgelegd.
De ouderlingen bezoeken de mensen in hun wijk met uitnodigingen voor de startzondag, de gemeenteavond en het groothuisbezoek  en hebben contact rond kerkbalans en bazaar en bij het brengen van de bloemengroet of  de fruitbakjes.
Koffiedrinken na de dienst is een contactmoment.
Het kerkblad “Op de Hoogte’ dient ter bevordering van onderling contact, voor informatie en meditatie. Nieuwe leden krijgen een kerkblad en een begroetingsbrief met de ouderling als contactadres.

Speerpunten
bevorderen van het contact tussen ouderlingen en gemeenteleden d.m.v. een brief;
starten van een maandelijkse koffieochtend met een gespreksleider/gastvrouw/gastheer die het contact tussen mensen bevordert;
aanbieden van een contactavond aan nieuwe leden; streven naar meer samenwerking met de overige kerken binnen de Raad van Kerken, uit praktische overwegingen en ter bevordering van de oecumene;
de website dient als contactmiddel actueel te zijn en regelmatig bijgewerkt. Dit met het oog op mensen die iets zoeken; het kunnen vinden van een contactpersoon is belangrijk.
 
Financiën en beheer
Het College van Kerkrentmeesters is verantwoordelijk voor de organisatorische  en financiële gang van zaken in de gemeente en heeft de volgende taken:
Organisatie en verantwoording predikantsplaats;
Organisatie  van de jaarlijkse actie “Kerkbalans’  en de financiële ledenadministratie;
Organisatie  van het kerkelijk bureau ( wordt door een gemeentelid uitgevoerd);
Administratie van het kerkhof
Beheer en onderhoud van het kerkgebouw en het orgel + kerkhof

Toekomst: Hangt af van het ledenaantal

Oecumene
Er is samenwerking met de RK Odulphus Parochie. Twee keer per jaar wordt rond Kerst en Pasen een gezamenlijke folder ontwikkeld met een uitnodiging voor de kerkdiensten van beide kerken. Deze folder wordt door vrijwilligers in het dorp bezorgd. Twee keer per jaar is er een overleg tussen leden van de parochieraad en de kerkenraad. In het verzorgingshuis Festina Lente wordt elke vrijdag een dienst gehouden. Een keer per maand wordt de dienst verzorgd door een voorganger/gemeentelid uit de Protestantse Gemeente Assendelft, de overige diensten worden door voorgangers uit de Odulphusparochie verzorgd. Medewerking  aan de diensten m.b.t. het bespelen van orgel/piano en het brengen van de bewoners naar de kerkzaal wordt door een groep vrijwilligers uitgevoerd. Indien een protestantse voorganger de dienst leidt wordt brood en wijn gedeeld.   
De Protestantse Gemeente Assendelft is aangesloten bij de Raad van Kerken te Krommenie.

Dessau ( partnergemeente Duitsland
We streven als gemeente naar voortzetting van de bestaande contacten .Die contacten dateren uit de tijd van de DDR maar blijken ook nu nog waardevol voor beide gemeenten.


Kerk in het dorp
Ons streven is er als kerk niet alleen te zijn voor betrokken leden, maar ook voor mensen aan de rand en buiten de kerk, vanuit de overtuiging dat de kerk er niet voor zichzelf is maar voor de wereld. Het verdient aanbeveling het kerkgebouw een duidelijke plaats te geven in het ‘dorpsleven’. Dat gebeurt door de volgende activiteiten

Bazaar
Open Monumentendagen
Koninginnedag-markt
Kermiszondag

december 2015



 
terug
 
 
 
 
   
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.